VELKOMMEN:HJEM

VELKOMMEN:HJEM er en interaktiv vandreinstallasjon om å være flyktning, beregnet på et ungt publikum. Installasjonen består av seks telt med multikanals lyd, som inneholder bl.a. hverdagsgjenstander som lager lyd når de berøres. Publikum får gå inn i teltene og oppleve og utforske de enkelte stasjonene.

Konsept/musikk/lyd: Gunhild Seim
Konsept/scenografi: Terese Arildsdatter Riis

Gjennom musikk, bilder, følelser og sanseinntrykk ønsker vi fortelle noe om hva det vil si å ha et hjem. En av kjernene i installasjonen er stemmer. Vi har spurt mennesker med ulikt perspektiv “Hva betyr hjem for deg?”. Spørsmålet er stilt både til norske barn og unge  som har et trygt hjem, og til unge flyktninger som har mistet sitt hjem og leter etter et nytt.

Spørsmålet, samt de ulike svarene har vi som kunstnere bearbeidet og reflektert over fra begge kunstarters perspektiv. Lyd, installasjon og scenografi/visuell kunst har påvirket hverandre gjensidig gjennom prosessen. I tillegg har vi invitert barn/unge fra barnekor/teatergruppe til å reflektere sammen med oss. Materialet som oppstod fra disse møtene har vi satt sammen i en lydlig og fysisk arkitektur. Resultatet er en installasjon som innbyr til både lek, utforskning, lytting og refleksjon.

Installasjonen har vært vist bl.a. på festivalene Ultima og Nordic Music Days, der sistnevnte (2019-utgaven) hadde tema sannhet og hvordan det som er sant alltid avhenger av perspektivet til den som ser.

VELKOMMEN:HJEM var et flott univers å presentere for et ungt publikum. Prosjektet var preget av refleksjon og ro, og fine verter som tok barna med på svært taktile opplevelser. Visuelt vakkert og lydlig både overraskende, spennende og helhetlig.»  Therese Birkelund Ulvo (Festivalsjef, Nordic Music Days)

Vår måte å forstå musikk på (…) som noe intellektuelt, vanskelig (hvis det er bra) og ikke minst noe som er atskilt kroppen – er fallert. (…) Musikken er sanselig! Vi forstår den med kroppen. Og hjernen – der tankene bor – er i kroppen, selv om musikken er i lufta. Derfor er jeg sjeleglad for at jeg fikk testet ut Barnas Ultimadag på avkom 1, 2 og 3. Igjen ble frihet (eller mangel på den) et tema. Gjennom Gunhild Seim og Terese Arildsdatter Riis sin installasjon Velkommen Hjem ble barna oppfordret til å reflektere over hvordan det er å være flyktning. Kronsalen på Sentralen var her fylt av seks-syv lavvoer i svært iøynefallende tekstilvariasjoner. Inni hvert telt var det leker, tegnesaker eller spill som inneholdt interaktive lyd-komponenter.” Scenekunst.no

For bakgrunnsinfo, gå til denne siden.

Vi beregner kjernepublikumet til å være 9-13-åringer, men det passer også for et eldre publikum.

 

Medvirkende:

Stemmer:
Feltopptak fra flyktningeleir
Arkivopptak av Neda Abdallah (NRK)
Stavanger kulturskoles juniorkor
Stavanger kulturskoles dramaavdeling
Programmering: Dag Egil Njaa
Feltopptak: Eli Bijnens og Gunhild Seim
Lydstudio: Team Studio
Lydtekniker: Frode Ytre-Arne
Produsent: John Lilja
Lærere fra Stavanger Kulturskole: Elin Aase, Kari Elisabet W. Fuentes
Arduinoprogrammering: Pål Asle Pettersen
Trearbeid: Hagens Småbruk
Teknisk rådgivning: Notam
Inspirator: Tariq Ismail
Bilder/Video: Thomas Lønning
Arkivleverandør: NRK
Støtteytere: Komponistenes Vederlagsfond, Norsk Kulturråd, Statens kunstnerstipend, Rogaland Fylkeskommune, Stavanger Kommune

 

 

Pin It on Pinterest